Firebase gebruiken als database

Firebase is een redelijk nieuw systeem om het ontwikkelen van de backend van je website te versimpelen. Een website bestaat grof gezegd uit twee onderdelen: de front-end (html, css en javascript), en de backend (bijv. PHP en SQL). De front-end is wat naar je browser gestuurd wordt, de back-end draait alleen op de server. Vanuit de front-end kun je dus eigenlijk ook niets opslaan of veranderen in de website. Alle veranderingen die je maakt blijven in je eigen browser, en als je de pagina herlaad zijn alle veranderingen weg. Als jij dus iets op wilt slaan, zul je dit moeten doen met de back-end.

Hier komt Firebase in beeld. Firebase laat jou al het back-end werk doen met behulp van javascript en hun eigen API. Hier komt dus helemaal geen PHP of SQL aan te pas. Firebase heeft ook een hele uitgebreide documentatie waarin je alles kan vinden over de verschillende functies. Om je een idee te geven van hoe dit allemaal in zjn werk gaat zijn hieronder een paar voorbeelden gegeven:

Firebase API documentatie

Introductie

Om firebase toe te voegen aan je website moet je eerste de javascript library's aan je website toevoegen. Dit doe je door <script src='https://cdn.firebase.com/js/client/2.2.1/firebase.js'></script>aan je HTML pagina toe te voegen. Ook zul je een account aan moeten maken op de website om je database mee te beheren.

Maak account aan.

Gastenboek

In dit voorbeeld wordt een simpel gastenboek gemaakt. Dit kun je ook in je eigen website implementeren. Het idee is om mensen de mogelijkheid te geven om zonder in te loggen een berichtje achter te laten op je website.
Eerst stuur je een bericht naar de firebase server met daarin de naam en de tekst van het bericht. Als de firebase server de data heeft ontvangen wordt deze weer naar het tekst veld gestuurd. Bekijk hieronder goed de javascript en html code door om een idee te krijgen hoe het werkt.

See the Pen vEqdXb by annesteenbeek (@annesteenbeek) on CodePen.

Account aanmaken

Je kunt ook met firebase een inlog systeem maken. Dan kun je specifieke gebruikersdata opslaan en aanroepen. Voordat je dit kunt doen moet een gebruiker natuurlijk eerst zijn account aan kunnen maken. Een voorbeeld van een registratie systeem is hieronder gegeven.
Firebase ondersteund onder andere registratie met je facebook of google account. Als jij je eigen inlogsysteem wil gebruiken moet je bij je firebase instelling eerst deze optie aan zetten. Dit kan onder het kopje "login & auth".

See the Pen dPBjjM by annesteenbeek (@annesteenbeek) on CodePen.

Inloggen

Nadat de gebruiker een account heeft aangemaakt kan hij met die account inloggen. Elke user account heeft zijn eigen unieke uid die wordt gebruikt om de gebruiker te identificeren. Zie hieronder een voorbeeld van een inlog systeem:

See the Pen XJLByv by annesteenbeek (@annesteenbeek) on CodePen.